Какви са ползите от бебешкото плуване

6 дек. 2023 | Блог

Всички знаем, че плуването е полезно за нашето физическо здраве. То ускорява пулса ни без да подлага тялото на стрес, изгражда издръжливост и мускулна сила. Във водата, крачетата и ръчичките на нашите мъници не спират да се движат, изразходвайки енергия, за да се отдадат по-късно на така жадуван за тях и за нас спокоен сън.  Но знаете ли, че бебешкото плуване носи на вашето бебе много повече ползи, отколкото на пръв поглед изглежда?

Въвеждането на вашето бебе в басейна може да направи чудеса за растежа му. Това е така, защото всички неща, на които учим вашето бебе във водата, са структурирани така, че да съответстват на ключовите им етапи на развитие. И не само физическите, но и когнитивните.

Физически ползи за вашето бебе

  • Престоят във водата помага на вашето бебе да се движи самостоятелно, преди да може да пълзи или да ходи. Това е безопасно място за тях да изследват баланса си, което означава, че ще станат много по-координирани и извън водата – така че по-малко удари, докато се научат да стоят на собствените си крачета!
  • Кръстосаните странични движения (такива, които пресичат средната линия на тялото) като протягане към топка помагат за координацията око-ръка.
  • Дейности като преследване на играчки и хващане на такива в басейна помагат за грубата и фината моторика – движения от китките, ръцете, пръстите на ръцете, краката и пръстите на краката.
  • Плуването укрепва сърцето и белите дробове, както и мускулите на ръцете, краката и врата.
  • Подскачането и плискането във водата стимулира вестибуларния апарат, подпомагайки баланса.
  • Доказано е, че бебешкото плуване помага за моделите на хранене и сън на малкото дете.

Интелектуални и социални ползи за вашето бебе

  • Тези кръстосани движения, за които споменахме, изграждат нервни пътища, помагайки на мозъка да съхранява и извлича информация.
  • Изследванията показват, че бебешкото плуване води до повишено социално, умствено и личностно развитие.
  • Повишава увереността. Тръпката от усвояването на ново умение или постигането на нещо, върху което сте работили, ще даде на вашето мъниче увереност да опита и да научи нови неща.
  • Фокусираното време във водата укрепва връзката между вас и вашето бебе, докато го държите близо до себе си в успокояващата топлина на водата. Вашето бебе може да ви усети, да почувства сърдечния ви ритъм, да чуе дишането ви, като всичко това помага да го успокоите и отпуснете. Тази стимулация им напомня за сигурността и безопасността на утробата. Топлината на водата е идеалното място да се свържете с вашето бебе, далеч от суетата на ежедневието. А това също е място, където можете да се забавлявате.

Безопасност

За съжаление удавянето все още е една от водещите причини за смърт при децата. Няма по-добро спокойствие от това да знаете, че вашето мъниче може да се пази както наоколо, така и във водата. Запознаването с водата от раждането им ще помогне да се предотврати появата на страх по-късно и ще ги накара да се чувстват уверени, ако някога попаднат в извънредна ситуация.

Достъпност

Водата е достъпна среда, в която всеки може да се развива и забавлява в несъстезателна среда. Плуването има цял набор от предимства за бебета и малки деца с увреждания и обучителни затруднения. Освен физическите ползи, които носи плуването, то също така помага за подобряване на тяхната увереност. Като се фокусирате върху постиженията на вашите деца, а не върху техните ограничения, тяхната увереност ще расте и расте.

fish

Запишете детето си сега