Гръбначни изкривявания

Лечебното плуване помага за подобряване баланса на гърба и цялото тяло

Гръбначният стълб е основна структура в човешкото тяло. Гръбнакът прави човешкото тяло гъвкаво и поема голяма част от тежките натоварвания, на които децата са подложени всеки ден. Той осигурява връзката между прешлените, ребрата, кръстовата кост и черепа. Състои се от 33 прешлена, които образуват латинската буква “S”. Гръбнакът е може би най-важната част от опорно-двигателния апарат. Гръбначният стълб трябва да е в правилна позиция, за да може да изпълнява всички свои функции. Правилната позиция е състояние, при което мускулите и скелетът на човек са в идеален баланс, което от своя страна защитава поддържащите структури на тялото от травми и деформации по време на игра или когато тялото е в покой.

Негативно влияние върху правилната позиция на гръбначния стълб в наши дни оказват заседналият начин на живот и неестествените пози, които децата ни заемат всеки ден, прекарвайки време пред компютъра. Съвременните деца вече прекарват по-голямата част от времето си седнали, а не в игра. Всичко това води до увеличаване броя на деца с гръбначни изкривявания.

Видове гръбначни изкривявания

Трите основни вида гръбначни изкривявания са:

Сколиоза

Сколиозaтa представлява заболяване, което води до изкривяване на гръбначния стълб настрани. Изкривяването може да варира от леко до тежко. Деца развиват сколиоза в много ранна възраст. Причина за това е бързият растеж в периода преди пубертета. Сколиозата е най-сериозният вид деформация на гръбначния стълб. Ако не се лекува, тя може да доведе до хронични болки в гърба. Функционалната сколиоза е най-разпространеният вид. Характеризира се с изменение на формата на гръбначния стълб. Тази форма на заболяването се лекува чрез плуване, правилна стойка, физиотерапевтични упражнения за сколиоза.

Кифоза

Кифозата представлява деформация на гръбначния стълб, за която е характерна една неестествена извивка на гръбнака в неговата горна част. Появява се така наречената гърбица. Кифозата се причинява от слаба гръбна мускулатура, неправилна стойка на тялото, заболяване, недохранване в ранна възраст. Кифозата се лекува с плуване, правилна позиция на седене и стойка на тялото, специални физиотерапевтични и водни упражнения.

Лордоза

Лордозата представлява изкривяване на гръбначния стълб в зоната на кръста. Изразява се в извиване на прешлените към корема. Характерна за лордоза е болката в зоната на кръста. Чувства се неудобство при седене в правилна позиция. Лордоза се предизвиква от неправилна стойка на тялото, слаба кръстна и коремна мускулатура. Лордоза се лекува с физиотерапия, стречинг и плуване.

Към края на 2016 г. 12,5% от децата в София страдат от гръбначни изкривявания. Забелязва се стремглаво нарастване на този процент в последните години. В по-голямата част от случаите гръбначните изкривявания са обратими, но повечето родители така и не забелязват, че децата им страдат от гръбначно изкривяване. Ако се съмнявате, че Вашето дете има подобен проблем, незабавно се консултирайте със специалист. Лечението при децата с гръбначни изкривявания се състои във физиотерапевтични и водни упражнения, масажи, плуване, коригиране стойката на тялото включително в седнало положение.

Водните упражнения – изключително полезни за деца с гръбначни изкривявания

Водните упражнения са изключително полезни за деца с гръбначни изкривявания. Лечебното плуване за деца е много полезно за деца с гръбначни изкривявания, тъй като движенията не са натоварващи, поради факта, че натискът върху гръбначния стълб е много по-малък, защото във водата се намалява теглото на тялото. Охлаждащият ефект на водата е много важен. Води до стимулиране на кръвообращението в тъканите на организма. Мускулите могат да работят значително по-добре, тъй като водата осигурява устойчивост, като така се подобрява гъвкавостта и издръжливостта. Лечебното плуване помага за укрепване мускулите на ръцете, краката и гърба, което автоматично води до подобряване баланса на гърба и цялото тяло. Препоръчва се при деца с гръбначни изкривявания.

girl

График на тренировките

fish

Запишете детето си сега