Наднормено тегло

Лечебното плуване за деца може да помогне на Вашето дете в борбата със затлъстяването.

Последици при затлъстяване

През 2017 г. около 150 000 деца в нашата страна страдат от затлъстяване. Тази тъжна статистика е свързана и с други последици:

Диабетът от тип 2 става все по-често срещано явление при децата.

Голям процент от децата, страдащи от затлъстяване, имат завишени нива на холестерол и по-високо кръвно налягане. Това би могло да доведе до заболявания на сърдечно-съдовата система.

Децата, страдащи от затлъстяване, са изложени на риск от развитие на заболявания на черния дроб.

Затлъстяването може да причини при децата ортопедични проблеми.

Наднорменото тегло при най-малките е причина за поява на астма.

Наднорменото тегло при децата може да предизвика развиването на сънна апнея. Накратко това е заболяване на съня. Характеризира се с паузи в дишането, което води до непълноценен сън.

Над 70% от затлъстелите деца не могат да се отърват от това коварно заболяване и в по-напреднала възраст. Хубавата новина е, че има начин за лечение на децата от затлъстяване. Методът се основава на редовни упражнения и здравословна храна. Няма по-добрър начин децата да се проборят със затлъстяването.

Предимства на лечебното плуване при борбата с наднорменото тегло

Лечебното плуване за деца е изключително полезно средство при борбата с наднорменото тегло, защото има следните предимства:

Лечебното плуването не натоварва детето

Плуването е най-добрият избор на аеробни упражнения при децата. То дава шанс за развитие на различни двигателни възможности. Лечебното плуване е особено препоръчително за деца с наднормено тегло, защото то не натоварва ставите на краката, за разлика от други спортове, при които голямото натоварване, в комбинация с наднормено тегло, може да предизвика сериозни увреждания. Рискът от прегряване по време на тренировка не съществува при плуването. Тренировките ни са структурирани по подходящ за начинаещите начин, така че те започват бавно натоварването се увеличава с плавни темпове.

Тренировка за цялото тяло на детето

В плуването се използват всички мускулни групи. Това е характерно за малко спортове. Лечебното плуване, за разлика от други аеробни упражнения, ангажира цялото тяло, включително краката, торса и горната част на тялото, което го прави изключително подходящо при деца с наднормено тегло. Водата създава по-голямо съпротивление от въздуха.  Плуването подпомага координацията на цялото тяло. Това е допълнителната полза от лечебното плуване, което помага на затлъстелите деца за изграждане на чиста мускулна маса, укрепвайки всяка голяма мускулна група: гръб, гърди, корем и т.н. Това е изключително важно за затлъстелите деца, тъй като килограм мазнини изгаря десет пъти по-малко калории на ден, отколкото килограм мускулна маса, която гори приблизително 60 калории на ден, дори и когато тялото е в покой. Изгарянето на мазнини е от изключителна важност. Натрупването на мускулна маса ускорява метаболизма и поради това е много важно при лечение на затлъстяване.

Лечебното плуване изключва вероятността от нараняване в басейна

Тялото на детето олеква 10 пъти във водата. Поради това плуването позволява на децата с наднормено тегло да участват в тренировки, които биха били невъзможни извън водата. Децата, страдащи от затлъстяване, са много податливи на наранявания. В сравнение с други спортове, лечебното плуване за деца намалява до минимум опасността от нараняване.

За децата плуването е забавно

Стандартните упражнения за лечение на наднормено тегло могат да бъдат трудни за децата, страдащи от затлъстяване. Такъв род упражнения много натоварват техните стави. Децата често отхвърлят идеята за упражнения, но възприемат добре комбинацията от лечебни игри и плуване. Плуването осигурява на децата с наднормено тегло една лека и забавна тренировка. Нашите тренировки са изцяло съобразени с индивидуалните нужди и възможности на детето. Лечебното плуване помага на децата с наднормено тегло да натрупат мускулна маса, като по този начин изгарят мазнини.

girl

График на тренировките

fish

Запишете детето си сега