Как да подготвим детето си за първия урок по плуване

2 юли 2023 | Блог

Уроците по плуване за деца са все по-търсено занимание за малчуганите, благодарение на многобройните благоприятни ефекти върху организма. Те помагат както за засилване на имунитета, така и при различни състояния като гръбначни изкривявания, астма, заекване, наднормено тегло и емоционални проблеми. Можем да запишем детето си на уроци по плуване още след навършване на тримесечна възраст. Естествено, изискванията за бебета и по-големи деца са различни, но инструкторите в басейна са специално обучени за всяка ситуация, независимо от възрастта на детето.

Подготовка на детето за първия урок по плуване

Ако предстои първото плуване на нашето бебе, от изключително голямо значение е то да бъде предварително нахранено, без да преяжда, както и да се е наспало, за да се избегне преумората при тренировката. От спокойствието на бебето зависи и пълноценният урок. Затова се препоръчват и предварителни занимания във ваната вкъщи, за да може бебчето по-лесно да се адаптира към условията в басейна.

Ако детето ни е по-голямо, е важно да го запознаем с правилата за безопасност – то трябва да знае, че тичането около басейна, както и скачането в него самостоятелно, са забранени. Спокойствието е ключово не само за бебетата и децата, но и за родителите. Независимо от възрастта на детето, то усеща нашите чувства и реакции. Затова е важно  да излъчваме увереност по време на заниманията на малчуганите, за да вдъхнем такава и на тях, независимо че с нас ще има подготвен инструктор.

Какви принадлежности са необходими за тренировката

Поддържането на отлична хигиена е изключително важно, особено когато става дума за уроци по плуване за деца и досег с басейн. Важно е бебето да бъде изкъпано предварително, за да се премахнат остатъци от различни кремове и олиа. Трябва да си предвидим и памперс за плуване. Предлагат се еднократни варианти, както и такива за многократна употреба. Хавлията също е задължителен аксесоар. За по-големите деца трябва да подготвим бански, очила, шапка за вода, джапанки и хавлия за подсушаване.

Тренировките с бебета се провеждат в присъствието на родител във водата, така че банският костюм, както и чехлите и хавлията са задължителни и за възрастните. Дори да не можем да плуваме, условията в басейна са съобразени с това – във всеки момент имаме досег с дъното за наша сигурност и спокойствие. При по-големите деца тренировките се провеждат само с инструктор без присъствието на родител на територията на басейна.

Кога да не водим децата си на уроци по плуване

Дори да сме планирали отдавна начинанието, ако детето ни не се чувства добре непосредствено преди тренировката, трябва да я отложим. При диария, повръщане, висока температура или друга сериозна инфекция, е от изключителна важност да не допускаме детето до басейна, а да се погрижим за неговото възстановяване.

Във всички останали случаи, е важно да посещаваме тренировките по плуване регулярно през цялата година, а не само през топлите месеци, тъй като в противен случай няма как да постигнем каляване на детския организъм и извличане на максимална полза от заниманията.

След като сме се запознали с всички изисквания към нас като родители, и към малчуганите, можем спокойно да се впуснем в приключението, наречено уроци по плуване за деца. В Малките рибки  – Лечебното плуване за деца, предлагаме както групови, така и индивидуални форми на обучение. Потърсете ни.

fish

Запишете детето си сега