Как плуването калява децата ни

26 ян. 2024 | Блог

Когато лятото отмине и температурите навън паднат, всеки предпазлив родител е нащрек за подсмърчане, кихане и кашляне. Това е времето от годината, когато екипа на Малките рибки – Лечебното плуване за деца чува изявления като: „Мислех, че плуването през есента или зимата ще разболее моето детенце.“

Не се страхувай! Ние сме тук, за да изясним това погрешно схващане, като започнем с малко разяснения как работи имунната ни система.

Най-просто казано, имунната система е една балансирана мрежа от клетки и органи, които работят заедно, за да ни предпазят от болести. Тя спира навлизането на бактерии или вируси в тялото ни. Мислете за имунната система като за мощна работна група „търси и унищожи“, която изпраща иммунни клетки, за да преследват нежеланите натрапници и да се отърват от тях. Нашето тяло произвежда протеини, наречени антитела, които унищожават анормални или чужди клетки. Те помагат да се предпазим от често срещани заболявания като грип или настинка и ни предпазва от сериозни заболявания като рак или сърдечни заболявания.

И така, какви са някои от начините да поддържаме имунната система на децата ни във върхова форма през този сезон на настинки и грип? И как плуването може да играе роля?

Игра и движение

Активният начин на живот е необходим за физическо благополучие и здрава имунна система. Ангажирането на децата в активна игра за 60-120 минути на ден е идеално. Според Healthline.com плуването работи върху цялото тяло чрез:

  • Ускоряване на сърдечния ритъм без стрес върху тялото
  • Тонизиране на мускулите
  • Изграждане на сила и издръжливост
  • Подобряване работата на сърцето и белите дробове
  • Здравословна храна

Активната игра върви ръка за ръка с хапването на здравословна храна. Важно е да насърчаваме децата ни да напълнят коремчетата си с възможно най-много цветни плодове и зеленчуци, за да подсилят имунната система.

Намаляване на стреса

Намаляването на стреса е една от най-важните промени, които могат да бъдат направени за подобряване на имунната система и вярвате или не, децата изпитват стрес точно като всички нас. Плуването за 60 минути, два пъти седмично, може да намали значително нивата на стрес, да подобри настроението, да намали случаите на депресия и тревожност и да подобри моделите на сън. Нежното разтягане на мускулите, ритмичността на движенията и дълбокото дишане при плуването са медитативни по природа практики и са сравнявани с анти стрес ползите от йога.

Често миене на ръцете

Децата са решени да прокарат малките си пръстчета по всяка повърхност, която можем да си представим…включително тези, покрити с микроби. Можем да направим миенето на ръце забавно, като използваме пенлив сапун и ги научим да издухват мехурчета през пръстите си. Можете да се досетите, обаче, при кое занимание няма да имате никакви тревоги за миенето на ръцете? Точно така… УРОЦИ ПО ПЛУВАНЕ! Скачайте във водата!

Смях

Чували сме всички, че смехът е най-доброто лекарство и това е вярно. Проучванията показват, че смехът намалява хормоните на стреса, повишава имунните клетки и антителата, борещи се с инфекциите, подобрявайки устойчивостта ви към болести. Смехът, също така, повишава хормоните на добро настроение, като ендорфините. Нуждаете се от място, където детето ви да се посмее и забавлява? Опитайте тренировки по плуване за деца!

Достатъчно сън

Тренировките по плуване във водата са едни от най-добрите начини да приспим лесно децата вечер. Според Националната фондация за сън едно дете прекарва 40 процента от детството си в сън, а сънят е особено важен за децата, тъй като влияе пряко на тяхното умствено и физическо развитие. Освен това, необходим е достатъчно сън, за да се създадат цитокини, вид протеин, който се насочва към инфекцията и възпалението, като ефективно създава имунен отговор. Цитокините се произвеждат и освобождават по време на сън.

Ние от Малките рибки – Лечебното плуване за деца знаем, че всеки родител живее и диша всеки ден, за да запази детето си здраво и в безопасност. И ние сме тук, за да помогнем! Ето защо в допълнение към всички страхотни предимства на плуването, ние предлагаме топъл и солен 31-градусов басейн, топла и приветлива база със съблекални, оборудвани със сешоари. По този начин можете да посещавате уроците по плуване за деца през всички сезони, уверени, че вашето дете е възможно най-щастливо и здраво.

fish

Запишете детето си сега